Тестването на Патето в Русе е успешно
Тестването на Патето в Русе е успешно / netinfo

Успешно завърши тестването на европейския електромобил "Free Duck" в реални условия в Русе. Всеки ден “Патето” е изминавало по 32 километра, за да разнася писмата из града. Тестването на екоавтомобила, разработен за пощите в Европейския съюз, започна на 20 април. Максималната скорост, която е развивал в Русе, е 45 км/ч. По време на тестовете колата само веднъж е спукала гума.  

Автомобилът, задвижван от електричество, е разработена от учени и специалисти от два европейски университета и институции и организации от три държави, сред които е Русенският университет. Произведена е от италианския концерн ДУКАТИ. Целта на разработката е да се създаде пощенско транспортно средство за градски условия с подобрена енергийна ефективност и чувствително намаляване на вредните емисии във въздуха, като се заменят традиционните бензинови, дизелови и други двигатели с електрически и хибриден. 

Сред тестването на пазарния прототип ще бъдат направени предложения за увеличаване на пробега на екоавтомобила до 80-90 километра с едно зареждане. Така "Патето" ще може да се използва и за куриерски услуги в градски условия. От Пощите в Русе са изчислили, че за нуждите на града на първо време ще са необходими общо четири екоавтомобила.

Днес в Русе започна националната седмица “За зелени пощи в България”. Основната й цел е да популяризира идеята за енергийно ефективен и екологичен трансорт сред пощенските служители, както и "Free Duck" като реална алтернатива.