Театърът с поредна премиера - Медея
Театърът с поредна премиера - Медея / снимка:Русенски драматичен театър

Русенският драматичен театър ще представи на 5 ноември новата си премиера "Медея", режисьора Петър Денчев.

музикална картина – Петър Денчев

сценография – Виолета Радкова

костюми  - Теодора Лазарова

хореография  - Марин Удварев

Медея – Мариана Крумова

Язон – Косьо Станев

Главка – Ясена Господинова

Дойката – Петя Венелинова

Егей – Борислав Вежинов

Вестител     – Иля Пепеланов

Хор на коринтските жени:

Ралица Константинова

Евгения Явашева

Цветана Благоева

Деца:

Стела Тодорова

Давид Димитров

„Когато днес изричаме името й, три хиляди години и един ден по-късно, ние изричаме не само името й. Ние изричаме времето, самотата, историята на пътуванията и загубите, на ужасяващата страст, пътуването по ръба на бръснача, когато всяка мисъл се превръща в стрела и раните никога не зарастват. Ние влизаме в нейната самотна градина, където нито едно дете няма да играе повече. Градината на Медея.

Какво толкова ни вълнува днес и прави тази история толкова жива и вдъхновяваща? История, пренаписвана, изрисувана, изговорена и изпята безброй пъти, но съдържаща винаги един мотив – желанието да побеждаваш и подчиняваш. Нагонът за власт, възможността на човека да се домогва до властта във всякакъв смисъл и пораженията, които това нанася на останалите човеци седи в сърцевината на Медея. Човекът, жертва на нагоните и съмненията си, между животинското и рационалното, в експлозията на прозрението, че страхът от смъртта е най-човешкото качество.

Съществуват велики истории за нации и държави, за герои и властващи. Но ненаписаната история на Медея и Язон, двама бегълци и политически убийци, вплетени в мъчителната връзка на привличането и отхвърлянето, на желанието да притежаваш и управляваш е центърът на това представление. Днес, когато разговорът с Медея вече трябва да е приключил, за нас, които вече знаем всичко, нейното мълчание е напълно нова история. История за мъчението да бъдеш вместилище на мъчителния нагон за властта.„