Съвременни методи за управление на магистрали представени в Русе
Съвременни методи за управление на магистрали представени в Русе / Областна администрация Русе

Семинар на тема „Съвременни методи, технологии и оборудване за интелигентно управление на магистрали, използвани в Европейския съюз и в световен мащаб“ се проведе в Русе. Форумът е част от проекта „Управление на пътищата в трансграничния регион Гюргево – Русе – стратегия за успех”, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Оперативната програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013г.

Партньори по него са Областна администрация – Русе, Окръжен съвет - Гюргево и Русенски университет „Ангел Кънчев“. В рамките на семинара бяха представени теми, свързани с най-модерните методи, технологии и оборудване за активно управление на трафика, както и най-добри европейски практики при внедряването на интелигентни транспортни системи за контрол на движението по автомагистрали. Той е втория от серията от шест форума, организирани с цел представяне на резултатите от проекта. Лектори на семинара бяха Драгомир Божков – изп. директор на „Иком” ООД и Валери Цанов – технически директор на „Скортел” ООД.

В рамките на събитието участниците дискутираха въпросите за използването на пътната йерархия, като средство за „успокояване на трафика“, в контекста на различията между България и САЩ в планирането и изграждането на пътната мрежа. Обсъдени бяха и проблемите по пътния участък Русе – Бяла и начините за тяхното разрешаване. Сериозен интерес сред участниците в семинара предизвикаха представените примери за реално приложени системи за активно управление на трафика в градовете Глазгоу и Париж.

Широко дискутирана беше и ролята на държавата във връзка с разработването на стратегии и планове за въвеждането на ИТС. Семинарът приключи с обсъждане на мерките и действията, които трябва да бъдат предприети в България за ефективното въвеждане на ИТС за активно управление на трафика в съответствие с изискванията на стратегията за развитие „Европа 2020“.