Св.Димитър Басарбовски почитаме днес
Св.Димитър Басарбовски почитаме днес / netinfo
Православната църква почита днес паметта на св.Димитър Басарбовски. има твърде малко информация. Той бил родом от село Басарбово, бил син на бедни, но благочестиви родители. Със своите добродетели прославил не само себе си, но и своите родители, селото си и целия български народ.

Легенда разказва, че един ден той решил да отиде в близкия до селото манастир и да стане монах. В манастира той прекарал целия си живот. Земният му път завършил между две скали на брега на река Лом. След проливен дъжд, придошлата река го завлякла под пясъците. Светецът се явил на сън едно сляпо момиче и то посочило къде се намира тялото му. За всеобща изненада, тялото било непокътнато. Местните хора го поставили в селската църква и оттогава започнали да стават много чудеса. След края на първата руско-турска война през 1774г., руският генерал Салтиков взел мощите на св. Димитър от Басарбово, за да ги пренесе в Русия. Когато стигнал до Букурещ, съветникът му казал да остави тялото като репарациция за загубите през войната, генералът се съгласил. В момента мощите на св.Димитър се пазят в сребърен ковчег в Катедралата “Св.Св. Константин и Елена”, а светецът се смята за закрилник на Букурещ.

Двеста тридесет и осем години по-късно, на 27 октомври 2005, по молба на Н.Св. Българския патриарх Максим, румънският патриарх Теоктист направи безценен дар на Басарбовския манастир - икона с образа на св. Димитрий, в която е вградена частица от светите му мощи.