Стотици русенци не можаха да гласуват, вкарани са в забранителен списък
Стотици русенци не можаха да гласуват, вкарани са в забранителен списък / netinfo

Стотици русенци не могат да гласуват, защото попадат в забранителен списък, това съобщи в интервю по Дарик Красимир Казаков-координатор на Национално движение ДНЕС. Самият той не е могъл да упражни правото си на глас, като в секционната избирателна комисия му съобщили, че причината за това е негов престой в Гърция. „Никога не съм бил в южната ни съседка през живота си”, обясни Казаков. Той е подал жалба в ОИК. От комисията му заявили, че нямя да може да гласува и при евентуален балотаж.

Орлин Неделчев, член на движението, също не е успял да гласува поради тази причина. Преди десет години той се завърнал от Канада. От тогава насам, живее в страната, гласувал е на последните два избора, но днес му е отказано, защото също е  в забранителен списък. „В секцията ми показаха списъка, в който съм вкаран и не мога да гласувам. Освен моето име, там бяха още над 100 души”, заяви той.

Поради същата причина не е могла да гласува и съпругата на политолога Мартин Иванов. В студиото на Дарик той разказа, че преди години жена му е била в Щатите след завръщането си е оправила всички документи и е гласувала на предишни избори. Днес обаче тази възможност и е отказана.С

Според различни източници около 2000 души в Русе са вписани в забранителни списъци и не могат да гласуват.