Сто силистренци от 16 до 66 години се изследваха за СПИН
Сто силистренци от 16 до 66 години се изследваха за СПИН / Светлана Петрова

Сто силистренци си направиха анонимен и безплатен тест за ХИВ/СПИН в мобилния кабинет на РИОКОЗ – Варна. Той бе вчера в Силистра по покана на общината в рамките на анти СПИН кампанията „Бъди разумен! Изборът е твой!”. Средната възраст на изследваните е около 30 години. Най-младият е 16-годишен, който заедно с родителите си е отишъл в подвижната лаборатория. Най-възрастният изследван е на 66 години.

В Силистра за първи път пристига мобилен кабинет за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН благодарение и на фондация „SOS - семейства в риск”. В страната работят 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране, които изследват по метода Елайза (ELISE) и предоставят резултата до 5 мин. след вземане на кръвната проба. В Силистра безплатни изследвания за ХИВ се правят в РИОКОЗ, а срещу заплащане – в лабораторията на ДКЦ.

В рамките на приключилата кампания, посветена на 1 декември – Световния ден за борба срещу СПИН, са раздадени над 2000 образователни брошури и лентички – символ на кампанията, обучени са 40 младежки лидери, работещи по програмата „От връстници за връстници” за превенция на ХИВ/СПИН и полово предавани болести, съобщи Веска Иванова, експерт по детско и училищно здравеопазване.