МГ Баба Тонка
МГ Баба Тонка / netinfo

Ученици и учители от ПМГ "Баба Тонка" - Русе бяха удостоени със стипендии и награди за високи постижения през отиващата си 2017 година. Това стана по време на провелия се снощи в Голямата зала на Доходното здание 17-и Коледен благотворителен концерт на училището.

Събитието беше открито от директора на гимназията Митко Кунчев. Той връчи награди на две преподавателки от училището - Атанаска Йорданова, за постигнати високи резултати в подготовката на ученици по английски език и принос в организирането на състезания по английски език Spellig bee и HIPPO и на Снежана Пенева, за постигнати високи резултати в подготовката на ученици за участие в олимпиадата по биология и здравно образование и принос в осъществяването на проектите „Изграждане на биохимичен лабораторен център“ и  „ИКТ – сила за промяна в образованието“.

Приветствие към присъстващите поднесе Наталия Кръстева – председател на УС на Училищното настоятелството и зам.-кмет на община Русе. Тя връчи грамота и стипендия от фонд „ЕЛИЦА ЦВЕТИНОВА РУСИНОВА“ на  Емил Инджев, ученик от 12 „а” клас, за постигнати високи резултати в състезанията по физика, информатика и математическа лингвистика. Стипендията е в размер на 400 лева, които ще се изплащат в продължение на 8 месеца.

За първи път бяха връчени и учредените в края на миналата година премии от по 2000 лева на фонд "Математика на бъдещето" за ученик и за учител. За тях кандидатстваха 11 ученици и двама преподаватели от гимназията. Предвид високите постижения на кандидатите, фонд „Математика на бъдещето” връчи и няколко поощрителни премии.

Премия, в размер на 2 000 лв. от фонд „Математика на бъдещето” получи Петър Няголов, от 11 „а” калс. Част от постиженията, с който той кандидатства за нея са:  

 
  • по покана от Националната комисия по информатика, участва като лектор на ежегодната Национална школа по информатика за ученици в началото на септември 2017 г. Занятието му единодушно е определено за най-интересна и добре представена лекция;

  • бронзов медал от XXIX Международна олимпиада по информатика, 28.07.–04.08.2017 г., Иран;

  • бронзов медал от XXV Балканска олимпиада по информатика, Молдова – 02-08.07.2017 г.;

 
  • златен медал от състезание по информатика ROMANIAN MASTER – 2017 г.;

  • сребърен медал от Международния есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" – 25-27 ноември 2016 г., гр. Шумен.;

  • първо място от Зимни състезания по информатика, група B, 24-26.02.2017 г., гр. Велико Търново;

  • грамота за отлично представяне от Националната олимпиада по  информатика, 21-24.април 2017 г., гр. Видин, група А;

  • трето място, група A на Пролетен турнир по информатика, 9.-11. юни 2017 г., гр. Пловдив.

 

Поощрения от фонд „Математика на бъдещето“ бяха връчени на

Георги Кръстев от 12 „а” клас  /700 лева/ и Петър Борисов от 11 „а” клас  /300 лева/.

Учителите, които си поделиха премията на фонд „Математика на бъдещето” са Ася  Кулева, старши учител по немски език – за постижения в създаването и популяризирането на педагогически опит, популяризиране на гимназията и литературно творчество и Диана Йорданова, старши учител по физика и астрономия – за значими постижения на нейните възпитаници по физика и по химия.

На благотворителното събитие, по традиция се изявиха талантливи възпитаници на училището. Бяха представени новите костюми на танцовия състав към гимназията, както и новите спортни екипи на всички отбори.

Те са на стойност 5 000 лв. и са закупени с част от сумата, събрана по време на организираната от бившия възпитаник на гимназията Даниел Иванов кампания „700 км за МГ „Баба Тонка”.

Концертът завърши с коледарски наричания за здраве, берекет и още успехи през Новата 2018 г. Събраната сума от благотворителното събитие е над 3 000 лв. Те ще бъдат използвани за подобряване на материалната база в училището.