/ iStock/Getty Images
Всеки ден между 10.00 и 17.00 часа ще има пост на телевизионната кула в Русе, която е най-високата в България. От там ще се извършва 360-градусово наблюдение с цел ранно откриване на пожари, стана ясно след разговор между областния управител Борислав Българинов и директорите на полицията и на противопожарната служба комисар Мирослав Дамянов и комисар Валентин Красналиев.

Служители на горските и ловни стопанства също извършват обходи и наблюдения през светлата част на деня.

Два високопроходими автомобила на Държавно ловно стопанство "Дунав" са допълнително оборудвани със съдове с вместимост около 600 литра вода, моторна помпа и необходима техника за първоначални действия при възникване на пожар.

Увеличават се пожарите в сухи треви и храсти в област Русе

По време на проверките ще се следи за спазване на забраната за палене на стърнища в земеделските земи, за тютюнопушене и паркиране на моторни превозни средства в площите с посеви.

Специално внимание ще бъде отделено и на спазването на нормите за пожарна безопасност от страна на животновъдите и земеделските производители, а също и на собствениците на пчелини. За нарушения ще се следи и в районите на природните паркове, обособените места за пикници, заслони и екопътеки.

От областната дирекция на МВР в Русе информират, че през изминалите два почивни дни пожарната обстановка в региона е била сравнително спокойна. Огнеборците са реагирали само на четири сигнала.
 
БТА