Спират движението по Дунав мост при струпване на ледени блокове
Спират движението по Дунав мост при струпване на ледени блокове / Дарик Русе, Искра Георгиева

Мерки за обезопасяване на плавателните съдове, изложени на риск бяха набелязани по време на извънредно заседание, свикано от областния управител Стефко Бурджиев. На него присъстваха представители на корабните и пристанищни оператори и операторите на плаващи устройства (понтони). Повод за срещата беше възникналата ситуация с разкъсване на ледения запор в района на Пристанище Русе.

Капитан далечно плаване Георги Иванов информира участниците, че разпокъсването на леда и формирането на запор непосредствено над Пристанище Русе - Запад (км. 497) създава риск за сигурността на корабите и плаващите устройства в акваторията на пристанището. Към настоящия момент от изградения бараж Параходство „Българско речно плаване” маневрира своите съдове и ги премести в канала на Пристанище Русе – Изток. В района на баража са останали съдове, които са изложени на опасност при „тръгване” на запора. Това налага предприемане на спешни мерки за тяхното дислоциране.

За обезпечаване сигурността на съдовете изложени на риск, БРП трябва да осигури дежурство с корабите „Витоша” и „Васил Друмев” и при необходимост да окаже помощ на бедстващите съдове. Дирекция „Морска администрация” трябва да извършва денонощно наблюдение за движението на леда и при струпване на ледени блокове в района на Дунав мост, незабавно да информира „Гранична полиция”, зам. областния управител и Областния управител за спиране на движението по моста. Взето е решение също да се създаде авариен резерв от чували и пясък за изграждане на защитни диги в случай на опасност от наводнение.

Днес по информация на АППД при Русе има отделни парчета лед, при Свищов ледоходът е 10%, при Силистра и Тутракан замръзването продължава да е пълно.