Спешно обезопасяват сграда на Скобелев
Спешно обезопасяват сграда на Скобелев / netinfo
Спешни мерки за обезопасяване на застрашената от срутване сграда по бул. “Скобелев” предприе Община Русе. Вчера вечерта бе завършено предпазното ограждение около нея, което обхваща тротоара край сградата от пешеходната пътека при МГ „Баба Тонка” до ъгъла с ул. “Константин Димчев”, включително част от уличното платно.

Вчера заместник-кметът инж.Дончо Добрев проведе среща с новите собственици на сградата /тя е разделена на два имота/ - русенците Минчо и Грета Караиванови и Николай и Наталия Кръстеви, по време на която те показаха пълна готовност да сътрудничат на общината за решаване на проблема.

Очерталите се основни варианти са два – събаряне на сградата и последващо ново застрояване и събаряне с последващо възстановяване на автентичната фасада. В първия вариант сградата трябва да бъде отписана от списъка на паметниците на културата в Русе, във втория - проектът да бъде съгласуван с Института за паметници на културата, който да контролира и неговото изпълнение. Общината от дълго време опитва да реши въпроса с тази сграда, но среща трудности поради смяната на собствениците й, както и заради несъгласието на института да я снеме от списъка на сградите-паметници на културата.

Днес със заповед на кмета бе назначена комисия от експерти, която ще обследва не само сградата на “Скобелев”, но и още три обекта - сградите на ул. “Дойран” 4а и на ул. “Добруджа” 2, както и фасадата от сграда на ул. “Тодор Александров” 1. След това комисията ще излезе с предложение за премахване, респективно ремонтиране, заздравяване и хигиенизиране на всяка от тях. Последната стъпка е решението на Националния институт за пеметници на културата.