Скоро пускат водни таксита в Силистра
Скоро пускат водни таксита в Силистра / netinfo

Очаква се до десетина дни да бъде открита първата таксиметрова водна линия Силистра - Кълъраш - Силистра. Инициативата е на двамата кметове Иво Андонов и Николае Драгу и е под егидата на почетния консул на Румъния у нас Стефан Райчев. Негова е и инвестицията в плавателните съдове. Подобна линия съществува от пристанището Кичу до село Остров. Но идеята на силистренската линия е да докарва пътниците до градската зона на Кълъраш. Засега са закупени 6 таксита. Разписанието ще бъде съгласувано с румънската страна.

Вчера бе извършено пилотното пътуване, чиято цел бе да се засече времето за придвижване от пристанище „Дръстър" до градския парк на Кълъраш, както и да бъде уточнена организацията по оформяне на митническата документация.

Още в края на лятото е подписан протокол за двустранно сътрудничество между българската и румънската община. Според документа силистренският градоначалник има ангажимент да осигури плавателните съдове и място за безплатно акостиране. Безплатна спирка за плавателните съдове, тяхната защита и сигурност е задължен да осигури кметът на Кълъраш Николае Драгу.