Силистренската библиотека закри  Националната библиотечна седмица - 2012
Силистренската библиотека закри Националната библиотечна седмица - 2012 / netinfo

С ретроспекция на изминалата седмица и изпълнения на млади пианисти, Регионална библиотека „Партений Павлович” официално закри Националната библиотечна седмица. Основната цел на проведените през тази седмица инициативи бе да се привлече общественото вниманието към проблемите на библиотеките като центрове за опазване на културното наследство на нацията. Основни проблеми стоящи на дневен ред са нуждата от изграждане, реконструкция и поддръжка на сградния фонд, режими за съхраняване и системи за безопасност, попълване на уникалните колекции, консервация, реставрация, създаване на дигитални копия, трайно архивиране и онлайн достъп. Организатори на Националната библиотечна седмица са Българска библиотечно-информационна асоциация /ББИА/.

Регионалната библиотека в Силистра за седма поредна година се включва активно в Националната библиотечна седмица като тази година инициативите бяха атрактивни и целящи привличане вниманието на управляващи и гражданство. През тази седмица библиотечните специалисти реализираха срещи със зам.-областен управител, с представители на общината и с председателя на постоянната Комисията по култура към Общински съвет - Силистра. В Деня на отворените врати бяха регистрирани близо 350 нови читатели. 10 младежи станаха библиотекари  в инициативата „Библиотекар за един час”, проведена бе дарителска кампания под мотото „Подари нова книга на библиотеката – твой личен влог в паметта на нацията”. По време на библиотечната седмица бе проведена и анкета за именуване филиала на библиотеката, като най-често срещано бе името на „Пирин Бояджиев” – емблематична личност на Силистра, виден педагог, историк, поет, преводач, културолог и общественик. Предложения са направени за връстницата на силистренската свобода „Свобода Рибарова, за „Мечо Пух”, „Пепеляшка”, „Европа” и много други оригинални номинации. Решението за именуване на филиала ще бъде взето на дирекционен съвет. През библиотечната седмица бе раззеленено и Дървото на знанието с пожелания и послания към библиотеката.

„В националната библиотечна седмица успяхме да привлечем вниманието на обществеността към нуждата от полагане на постоянни грижи за опазване, популяризиране и пренасяне за бъдещите поколения на книжовното богатство, като поучихме добронамереност и уверение от управляващите, че ще бъдат положени усилия съхранение и обогатяване на библиотечния фонд, като основен център за духовно развитие.” – споделят от екипа на библиотеката.