Силистренци тръгнаха По пътя на шейх Бедреддин
Силистренци тръгнаха По пътя на шейх Бедреддин / netinfo
Десетият поход “По пътя на шейх Бедреддин” потегли днес от Силистра. От тази година събитието е вписано в националния календар на Министерството на образованието и науката. 48 ученици, преподаватели и музейни работници потеглиха днес от Силистра в похода на дружбата.

Вече 10 години той се организира от културно-просветното дружество “Родно Лудогорие”. Маршрутът минава през култови за мюсюлмани и християни места в Дуловско, Исперихско и Разградско. Според известния български писател, краевед и председател на дружеството Борис Илиев, шейх Бедреддин е "първият революционер в ислямския свят".

Преди повече от 500 години той предвожда първото антифеодално въстание срещу централната власт в Османската империя. Народният водач е заловен и обесен в Серес. Негови съратници успяват да отнесат незабелязано тялото му и има версия, че е погребан в известното Демир Баба-теке край Свещари - част от маршрута на похода.

Заради юбилейното издание на похода тази година е обявен национален ученически конкурс за есе, рисунки и мултимедия, който ще бъде отчетен по Коледа.