Получени са сигнали за взривни устройства в училища в София, Бургас, Русе и Стара Загора, Сливен, Шумен и Ямбол, съобщиха от МВР.

Информацията за поставени взривни устройства е постъпила чрез имейл.

От полицията съобщиха, че
при проверките не са открити съмнителни предмети. След приключване на действията на екипите, учебният процес е възстановен навсякъде, с изключение на няколко училища /с решение на ръководствата им/, в които до края на учебния ден са оставали един или два часа.

Сигнал за бомба е подаден в професионалната гимназия по туризъм в Русе. Това потвърди регионалният говорител на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева. След щателните проверки от страна на полицейски екипи не са открити съмнителни предмети или вещи.

Тя обясни, че е била задействана процедурата при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора. 

Мъж подаде фалшив сигнал за бомба на Летище Бургас, чул тиктакане от раницата на жена

"Всички ученици, педагогически специалисти и служители на учебното заведение са изведени от сградата на образователната институция. Представители на областната дирекция на МВР извършват оглед на място", каза Даскалов.

Сигналът е бил подаден в 10:22 часа на тел. 112. В двете сгради на учебното заведение – на бул. "Липник" и на ул. "Киев", са извършени всички действия, предвидени по процедура. Работи се по изясняване на случая в хода на образувана проверка. Занятията в учебното заведение ще бъдат възстановени утре.

► Сигнал за бомба прекрати учебните занятия в старозагорско училище. Това потвърдиха от МВР. Проверката в училище в Стара Загора вече е приключила и не е открито нищо притеснително.  Сигнал за бомба е имало и в Сливен. 

Професионалната гимназията по лека промишленост, екология и химични технологии в Ямбол е сред получилите днес бомбена заплаха училища в страната. Информацията за поставени взривни устройства е постъпила чрез имейл, потвърдиха от МВР.

Изпратени са на място екипи на полицията. Не са открити съмнителни вещи и предмети, и учебните занятия са продължили. Заради близостта на друго училище в района е извършена и превантивна проверка в Професионалната гимназията по туризъм в града, уточниха от ямболската полиция.

► Само в едно учебно заведение в Бургас е получен сигнал за поставено взривно устройство, съобщи говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева. Сигналът е получен в 9:57 часа в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. 

На място е извършен оглед и съмнителни вещи и предмети не са открити. Ръководството на училището е подписало декларация, че поема отговорност в ситуацията и учебният процес е продължил, без да се извършва евакуация.

За няколко училища в София са подадени сигнали за поставено взривни устройства, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи.
 
Извършени са проверки и са съставени протоколи. Работата по случая продължава.

Припомняме, че в края на март тази година бяха получени множество сигнали за бомби в цялата страна
Павлина Дудева; Мартин Пенев, БТА