Швейцарци ще учат русенци на терапия с коне
Швейцарци ще учат русенци на терапия с коне / dariknews, архив

Стартира българо-швейцарски проект за усвояване и внедряване на швейцарския опит за терапия с помощта на коне. Той е финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, а изпълнител е Клуб по конен спорт и коневъдство Русе с председател Георги Любенов Георгиев. Партньор е Швейцарска асоциация по терапия с коне, град Берн.

В страни като  Швейцария, Германия, Австия, САЩ, Канада, методите на асистирана терапия с помощта на коня  се прилагат в социалната и медицинска рехабилитация.  Асистираната с коне терапия  помага за подобряване на физическото и психическо състояние на лицата с увреждания. В последните години се правят опити за практикуване и в България. Тези опити обаче не се базират на адекватната методология и липсват обучени специалисти и поради това потребителите на услугата не получават качествена услуга, с което може да се застраши и здравето им.

Чрез проекта, треньорите на Клуба по конен спорт и коневъдство Русе ще бъдат обучени в швейцарския модел на терапия с помощта на коне. Модела е иновативен за България. Обучението ще продължи 12 месеца и ще завърши със сертифициране на обучените треньори. След приключване на проекта, Клуба по конен спорт и коневъдство ще бъде първият клуб, който ще може да предлага услугата по терапия с помощта на коне на професионално ниво.

Проектът е насочен към решаване на специфичен проблем от социалната сфера - социализирането и интегрирането в обществото на деца с увреждания и намиране на възможности за  устойчиви решения за включване в обществения живот, според способностите им. С реализирането на проекта ще даде възможност за решение чрез прилагане на интегриран подход, който от една страна включва трансфер и усвояване на иновативен за България швейцарски модел на асистирана с коне терапия, от друга предоставянето на социална услуга от нов тип.

За реализиране на проектната идея е създадено институционално партньорство между Швейцарска асоциация за терапия с коне град Берн и Клуб по конен спорт и коневъдство Русе. Целта на партньорството е съвместно изпълнение на дейности и трансфер на швейцарското ноу-хау в областта на терапия с коне,  в подкрепа на българския партньор

Партньорската швейцарска асоциация е с над 15 години история, опит и традиции  в областта на асистираната с помощта на коне терапия. В асоциацията членуват над 180 клубове по конен спорт занимаващи се с терапия с помощта на коне.  В момента на работна визита  в Русе са президента на асоциацията г-н Luz Sozzi и вицепрезидента и директор на обучителния център – г-жа Katrin Tschirky. Целта на визитата е изясняване на подробностите във връзка с планираните обучения и да се направи фина настройка на програмата за обучение, съобразно ресурсите на българския партньор и региона.