Що е то „Умна раница”?
Що е то „Умна раница”? / netinfo
Що е то „Умна раница”?
90618
Що е то „Умна раница”?
  • Що е то „Умна раница”?

Инициативата Умна раница популяризира по-отговорното планинарство в България – от купуването на храна за прехода и подреждането на раницата, през спането в хижи, до връщането на боклука в града.

Преди точно една година идеята за нея се ражда на хижа Белмекен сред група планинари по време на почистване на НП Рила и е подкрепена от Сдружение "За Ехо" и Екологично сдружение "За Земята". Инициативата вече беше представена в Клуба на пътешественика в София.

В четвъртък-20 октомври тя ще бъде представена и в клубното помещение на
ТД Приста - Русе на ул. "Княжеска". Русенската част от ентусиастите, които стоят зад идеята, ще разкажат повече и ще се дискутира по темите:
Защо Умна раница и каква е целата на инициативата?
Какво е необходимо да носим в планината, за да бъде и нашата раница умна?
Кое „тежи” повече – пластмасовата чашка или канчето ?
Що е то туристически чаршаф и чудото, наречено пране на над 1500 м н.в.? 
Колко боклук се събира по хижите и къде е камионът за отпадъци?

Към инициативата "Умна раница" вече са реализирани следните идеи:

- Спални чаршафи: Производство и продажба (по хижи, изложения и др.) на спални чаршафи. Предимства: леки са, не заемат място, по-хигиенични (за лична употреба), решаваме проблема с фосфатите (замърсяване на водите от препаратите за пране), пестим от ресурсите на хижата, спестява се тежка работа за хижарите. 

- Канчета: Разпространиение на брандирани канчета за чай/кафе в два размера (0.4 и 0.25 л) с цел намаляването на употребата на изделия за еднократна употреба. Могат да се ползват, освен за пиене, и за хапване.

Още една идея, която предстои да бъде реализирана, е разпространението и на дървени вилицо-лъжици, брандирани с логото на кампанията. Дървените прибори за хранене не разрушават емайла на зъбите, не окисляват храната и не променят вкуса ѝ.

Входът е свободен!

Чуйте подробности по темата от експерта по туризъм Михаил Михов. С него разговаря Искра Георгиева.