Ще неутрализират мазута с каолин
Ще неутрализират мазута с каолин / netinfo
Нефтосъбирачът на АППД е на километър от мястото, където ще се извърши операцията по събирането на петното по Дунав, каза зам.-областният управител на Русе Баки Солак. 100 м. бонови заграждения ще бъдат разположени в района на Никопол. Това е единственото подходящо място, защото там реката е най-тясна.

В района се намират още 3 кораба на АППД и две секции на частна фирма. Изпратени са и два екипа на ГЗ-Русе и Горна Оряховица.

Този следобед ще бъде направен опит нефтът да бъде абсорбиран с каолин, медот изпитан при подобни разливи. След отказа за помощ от страна на Параходство БРП, изпълнителният директор на “Каолин” АД е изразил готовност за съдействие. При успешна проба за неутрализиране на мазута с каолин, фирмата ще предостави още 30 тона за ликвидиране на вредните последици от нефетеното замърсяване.

Очаква се утре сутринта разливът да стигне километър 585 и да започне операцията по улавянето на петното. Ако нефтосъбирачът не успее, мазутът ще се изтласка към брега и ще се събира механично с лопати и чували.

Няма да допуснем замърсяване по долното течение на Дунав, така Русе ще реши един международен проблем, каза зам.-областният управител на русе Баки Солак.