Шибил-актьори и танцьори на една сцена
Шибил-актьори и танцьори на една сцена / снимка:Русенски театър

Необичайно представление представя русенският драматичен театър. За пръв път на русенска сцена се реализира спектакъл, който е симбиоза между танцово и театрално изкуство, съобщи режисьорът му Орлин Дяков. Той е избрал разказа на Й.Йовков „Шибил“, като се придържа изцяло към неговото оригинално съдържание.

В представлението участват шестима актьори и 10 танцьори от фолклорен танцов театър „Н. Киров“. За трите месеца репетиции актьорите стават почти професионални танцьори, а танцьорите проговарят, което досега е необичайна практика за тях.

Изпълнителят на главната роля – Йордан Крушков споделя, че това си е било истинско предизвикателство за него, още повече, че това е първата му роля на русенска сцена и то главна. Младият актьор е на щат в русенския театър съвсем от скоро. Той е роден през 1989 г. , завършил е актьорско майсторство и театрална режисура в Югозападния университет в Благоевград, снимал се е в игрални и телевизионни филми и сериали, сред които „Дякон Левски“, „Седем часа разлика“, „Столичани в повече“.

И Орлин Дяков и Богдан Донев-хореографът на „Н.Киров“ , са доволни от постигнатото. Музиката на Петьо Кръстев, специално написана за спектакъла, също допринася за уникалността му. Въпреки че се разказът на Йовков „Шибил“ се изучава в училище, представлениео не е насочено към учениците, коментира Дяков. Амбицията е спектакълът да бъде представян на по-големи сцени и пространства, като първото му представяне извън Русе ще е на 21 април във Фестивалния център във Варна.