Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, подбирала и привличала донори на кръв в Русе. Участниците в схемата всеки ден обикаляли района на болница „Канев”, където се намира центърът по кръводаряване, и предлагали на роднини на пациенти да им осигурят кръв. Цената варирала от 300 до 600 лева на банка, в зависимост от кръвната група и резус-фактора.

Дилърите били трима – на възраст 26, 30 и 46 години, набирали хора с нисък социален статус и ги уговаряли да даряват кръв. За това самите донори получавали малки суми. В тримата задържани по случая са намерени тетрадки със списъци, ЕГН-та, имена и кръвни групи. Към дилърите са предявени обвинения, но са пуснати под парична гаранция, предаде NOVA.

От 300 до 600 лв. за банка: Разбиха престъпна група за донори на кръв

Търгувалите с кръв били всеки ден пред болница „Канев”. „Много пъти сме повдигали въпроса. Но ефектът е бил временен. Има период на затишие, вероятно следващата седмица категорично пак ще има такива хора. Дилърите са повече от заловените трима. Това е изключително грозен акт”, посочи директорът медицински дейности в УМБАЛ „Канев” д-р Цветан Данев.

Той обаче цитира негативна статистика, според която кръводарителите през последните години са изключително намалели. „Ние имаме ежедневна нужда от даряване на кръв, но в никакъв случай не толерираме този начин и се стремим да го избегнем”, подчерта д-р Данев.

Медикът е категоричен, че операция не би била отказана на пациент, който няма бележка за дарена кръв. „Ние сме в постоянен контакт с Центъра по трансфузионна хематология и оттам се подават необходими количества. Няма такъв случай на отказана операция заради непредставена бележка”, увери директорът медицински дейности.

Специалистът „Младежки и социални дейности” в БЧК - Русе Антоанета Нойкова обяви, че България няма регистър на кръводарителите. „Ние правим кръводарителски информационни кампании. Стремежът ни е да изградим мотивация и навици за по-често кръводаряване. Хората се отзовават, но недостатъчно”, поясни тя.