Шампиони сме на чашка
Шампиони сме на чашка / netinfo

Русенци пият 9 литра повече алкохол годишно в сравнение със средното потребление за страната. Средно статистически жителите на областта пият годишно по 32, 1 литра, докато в останалата част на страната потреблението на огнена вода е в рамките на 23 литра. Това показва статистиката за изминалата 2011 година на Териториалното статистическо бюро. Дневното потребление на глава от населението в Русенско е малко над 100 грама.

Динамиката в потреблението на алкохолни напитки и цигари освен от текущата стопанска конюнктура и характеристиките на наблюдаваните домакинства /брой членове, пол, възраст, образование, местоживеене, икономическа активност и доходи на членовете, етнокултурни традиции и др./ се влияе в значителна степен и от склонността на членовете на  домакинствата към тяхната консумация и по-конкретно честотата и количеството на потребяваните алкохол и цигари. По отношение потреблението на алкохолни напитки от значение е и георграфското разположение на отделните области и възможностите за домашно произвеждане най-вече на вино и ракии, както и климатичните особености на отделните години, влияещи върху количеството и качеството на плодовете, влагани в производството на алкохолни напитки.

Статистиците изчисляват, че за последните десет години консумацията йм в областта остава устойчиво по-висока от средната за страната. Месечното  потребление средно на лице в област Русе  варира между 3.4 л през 2002 г./ т.е. малко над  0.1 л  дневна консумация/ и 2.0 л-през 2003 г. За страната най-голяма средномесечна консумация е регистрирана през 2009 г.- 2.1 л средно на лице.


В структурата на потребление на алкохолни напитки средно на лице в област Русе в периода 2002-2011 г. най-голям е относителният дял на потребените количества бира.

На второ място сред консумираните алкохолни напитки се нарежда виното. Максималното потребление средно на лице е регистрирано в началото на разглеждания период и то достига 23.8 л или близо 2 литра средномесечно. В периода 2003-2011 г. консумацията на вино е значително по-умерена: с гранични нива между 12.3 л средно на лице през 2005 г. и двойно по-малко през следващата 2006 г- 6.1 л. През последните три години средномесечното потребление на вино в областта е в рамките на 0.7 л на лице.

Потреблението на ракии има устойчиво по-нисък относителен дял в структурата на потребление на алкохолни напитки, като тук и амплитудата в годишната консумация средно на лице е значително по-малка  Максималното  годишно потребление на ракии в област Русе е регистрирано през 2002 г. -3.9 л средно на лице, след което се установява трайна тенденция на намаление,  като в периода след 2007 г.  годишното потребление средно на лице не надвишава 2.0 л.


През 2011 г. потреблението на цигари средно на лице от наблюдаваните домакинства в област Русе е 545.5 бр. или 45.5 цигари месечно. Данните илюстрират факта, че именно през 2011 г. потреблението на цигари в национален и регионален мащаб е най-близко.  През последните десет години потреблението на цигари средно на лице за страната надвишава регистрираното за област Русе  в периода 2003-2006, а също и през 2008 и 2011 г. За областта най-голямо потреблеине на цигари средно на лице в област Русе е фиксирано през 2009 г -1074 бр. или близо по 3 цигари дневно.