Сатирични рисунки на Шопен събрани в изложба
Сатирични рисунки на Шопен събрани в изложба / РХГ

Изложба на сатирични рисунки „Усмивката на Шопен” ще бъде открита от 17.30 часа в Русенската художествена галерия. Свои творби представят творци от 33 страни, които представят по оригинален начин личността на композитора и неговото творчество.

Изложбата е резултат от едноименния международен конкурс, организиран от Музея на карикатурата във Варшава по повод отбелязването на годината на Шопен. Тя се реализира със съдействието на Полския културен институт – София, посветена е на 200 години от рождението на големия композитор. На откриването на изложбата ще присъства директорът на Музея на карикатурата във Варшава - Марек Войчех Хмужински.

Събитието предизвиква широк отзвук сред карикатуристите в световен мащаб. От 1413 изпратени работи на 552 автори от 52 страни международното жури избира 268 рисунки на 186 автора от 33 страни.  Оказва се, че погледът на творците от различни държави към  личността на най-великия полски композитор и неговото творчество, не съвпада във всички случаи с полската представа за него.