Русенските традиционери с участие в исторически възстановки
Русенските традиционери с участие в исторически възстановки / netinfo

В микс от летни възстановки се включват русенските традиционери от регионален клон „Ангел Кънчев“ към НД „Традиция“.

За дейността на русенските традиционери 2012 година, редом с отбелязването на забележителни дати от националната ни история, преминава и под две знакови годишнини: 135 годишнината от началото на Руско-турската Освободителна война и 175 годишнина от рождението на Васил Левски.

Днес русенци ще участват във възстановки на две паралелни знаменателни събития. Първото е Голямата битка при раградското село Езерче, където преди 135 години се е състояла една от най-драматичните битки на Източния фронт. Русенските традиционери ще дадат почетен караул и ще проведат своеобразен урок по родолюбие, съвместно с Общинското ръководство на град Цар Калоян и кметство село Езерче. Те ще представят руско офицерско и войнишко, както и опълченско въоръжение и униформи от епохата на Освободителната война.

Второто събитие е Битката за Самарското знаме при Стара Загора. За втори път от пет години насам чрез грандиозна възстановка-спектакъл ще се отбележи 135 годишнина от битката за Самарското знаме, когато е бойното кръщение на българското опълчение. От русенска страна в „битката“ под копието на Самарското знаме ще се включат осем представители на клуб „Традиция“, сред които са и Бисер Енчев и Стоян Стоянов – Комитски – пра-пра внуци на опълченците Янчо Тодоров Помаков и Ангел Георгиев Комитски /Дядо Ангел - Комитата/.