Русенският университет започва обучение „Социални дейности“
Русенският университет започва обучение „Социални дейности“ / DarikNews

Русенският университет започва обучение по новоакредитираното професионално направление „Социални дейности“. Това стана ясно на пресконференция с участието на деканът на факултета по „Обществено здраве и здравни грижи“ доц. д-р Тодорка Стефанова, председателят на Експертния съвет на професионалното направление, доц. д-р Сашо Нунев и ръководителят на новата катедра по „Обществено здраве и социални дейности“ доц. д-р Даниел Братанов.

Вече се записват първите кандидати за магистърската специалност „Клинична социална работа“. Обучението за приетите с бакавърска степен по „Социални дейности“ ще бъде двусеместриално. Обявените места за редовна форма на обучение са 10, а за задочна форма - 15. От 10 октомври ще започне прием и за завършили бакалавърска степен по психология, обществено здраве, здравни грижи и социална педагогика. Тяхната магистратура е с продължителност 3 семестъра.

Учебните планове и квалификационните характеристики на бакалавърската и магистърската специалности са разработени в пълно съответствие с политиките на ЕС в социалната сфера и прилаганите в страните членки нови образователни практики за висша квалификация по социални дейности. Те се базират на интегриран подход в обучението, който включва значителен медикосоциален и психосоциален компонент. Така компетенциите на завършващите ще обхващат знания, приложен и аналитичен опит за съчетаване на социалната и здравната услуги. Точно този подход е заложен в националната и областните стратегии за развитие на социалните услуги у нас.

За обучението на студентите са привлечени хабилитирани преподаватели от факултетите "Обществено здраве и здравни грижи", "Природни науки и образование" и "Бизнес и мениджмънт". Това създава условия на основата на мултидисциплинарност да се оползотворят оптимално академичните ресурси на Русенския университет и да се постигне високо качество на подготовката на студентите. Като бази за практическо обучение ще се използват заведенията за социални услуги на територията на община Русе и област Русе.

Известно е, че състоянието на социалната сфера в България критично изостава от европейските и световните стандарти и практики – както по отношение на спектъра на предлаганите услуги, така и в качеството. На организираната от факултета през юни 2011 г. обществена дискусия, посветена на необходимостта от разкриването на професионалното направление в Русенския университет, всички представители на компетентните държавни, областни и общински структури, свързани със социалното подпомагане и здравеопазването, дадоха категоричната си подкрепа на проекта. Министър Тотю Младенов, който също участва в дискусията посочи, че в следващите 15 години ще бъдат закрити всички социални домове в сегашния им вид и ще се върви към създаване на приемна грижа, социални услуги, дневни центрове и центрове от семеен тип. Той подчерта,че България има и ще има нужда от повече социални работници и то с подготовка за нови видове социални услуги.

Извършеният от академичния екип на новото професионално направление пазарен анализ на заетостта в социалното подпомагане на Северен централен и Североизточен регион показва, че нуждата от такива кадри значително превишава 100%. Установява се също, че основната част от заетите нямат нужната квалификация. От общо 921 социални работници в областите Русе, Силистра, Разград и Търговище например 763 са без образование по социални дейности. Едва 158 притежават изискваната за работата квалификация.

Магистрите и бакалаврите в новото професионално направление се подготвят за аналитични специалисти по социални дейности и за социални работници. Те ще работят в областните и общинските администрации на Изпълнителната агенция „Социално подпомагане“, в заведения за предоставяне на социални услуги в общността и в специализирани институции, центрове за психично здраве, многопрофилни болници за активно лечение, както и в неправителствени организации в социалната сфера. Професионалната им перспектива е насочена и към домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа; заведения за лишаване от свобода; центрове за психично здраве; центрове за подпомагане на хора с алкохолни и наркоманни проблеми; комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Частната инициатива в бранша също генерира работни места, макар проучванията на пазара на труда често да пренебрегват тази ниша. Предлагането на социални услуги извън държавната система се разраства видимо през последните години, тъй като то компенсира ниския капацитет на държавния сектор, недостатъчната му развитост по отношение на видовете социална грижа, както и неудовлетворителното качество.