Русенският митрополит Наум посети Армения
Русенският митрополит Наум посети Армения / снимка: ик. Василий Сарян

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум бе начело на българска църковна делегация, която взе участие в тържествата по повод 100-годишнината от Арменския геноцид и канонизирането за светци на над 1 500 000 невинно загинали арменци. Сред поканените гости на събитието бяха представители на всички християнски деноминации, държавни глави и политически лидери.

В личен разговор с Негово Светейшество Карекин ІІ, патриарх-католикос на всички арменци, Негово Високопреосвещенство митрополит Наум изказа благодарност за вниманието и отправената покана към Св. Синод на БПЦ да вземе участие в тържествата, изразявайки съпричастността на православните българи към трагедията, сполетяла арменския народ преди столетие. От името на Българската православна църква владиката поднесе в дар на патриарх Карекин ІІ икона с Неръкотворния образ на Господ Иисус Христос.

 

По време на пребиваването си в Армения митрополит Наум проведе среща с Негово Блаженство Антиохийския патриарх Йоан Х, както и обстойни разговори с представителите на поместните православни църкви, с които разговаря по различни общоцърковни въпроси и бъдещи начинания.