Русенски ученици ще пътуват във времето
Русенски ученици ще пътуват във времето / netinfo

От 11 часа в автентичната атмосфера на къщата-музей „Захари Стоянов" група ученици ще участват в „Пътешествие във времето". Модератор на нестандартното събитие ще бъдеТеодора Бакърджиева, музеен специалист в областта на османския период на Русе. Урокът ще протече условно в две части.

През първата участниците, превъплътили се в пътешественици, ще пристигнат от далечни страни в стария Русчук, по време на своето въобръжаемо пътуване. Чрез прочита на пътеписи от онова време участниците ще могат да се пренесат в атмосферата на миналото, както и да усетят стила на тогавашните пътеписци. След като се настанят в местен хан, малките гости на града ще посетят дома на Исмаил Тръстеникоглу - местен аян /управител/, на когото ще представят специални писма, даващи им право дапътуват из Империята.

На „следващия ден" участниците-пътешественици ще се разходят из чаршията, ще посетят местните църкви, синагогата, джамиите, ще се полюбуват на старата часовникова кула и в края на деня ще отмарят в турската баня. Във втората част на урока-пътешествие учениците ще могат да избират сами как да продължат пътя си по суша - с каруци, или по Дунава - с лодки. Малките участници ще преминат дори митническа проверка и едва тогава ще се разделят с Русе.

Целта на въображаемото пътешествие е да се провокира фантазията на участниците, да се стимулира умението им да обличат в слово онова, което преживяват, както и да видят, почувстват, и помиришат града ни такъв, какъвто е бил за хората през онова време. Малките пътешественици ще седят по турски върху големи възглавници, а аромат на сандалово дърво и горящи свещи ще направят преживяването в музея истински приказно. Специалната изненада за децата-участници в пътешествието ще бъде присъствието на истински художник, който ще изобразява в картини стъпките от въображаемото пътуване.

В края на събитието всеки „дипломат-пътешественик" ще получи специален бадж с текст ПРОФЕСИОНАЛЕН ВОДАЧ към АГЕНЦИЯ  „Пътешествия в миналото" който ще даде на децата самочувствието и увереността, да „развеждат" из Русе свои приятели и близки, чрез собстените си разкази за това, което са преживяли в музея.