Русенски ортопед разработи интерактивен модел за лечение на тежки фрактури на подбедрицата
Русенски ортопед разработи интерактивен модел за лечение на тежки фрактури на подбедрицата / снимка: МБАЛ-Русе

Интерактивен модел на външно фиксиращо устройство разработи ортопедът от МБАЛ-Русе АД д-р Йордан Андонов, заедно с доц. Ивелин Иванов от Русенския университет.

Виртуалният математически модел позволява да се създадат оптимални условия за срастване на комплицирани счупвания на подбедрицата, като се намалят до минимум възможните усложнения. Успешното сътрудничество комбинира експертни познания в няколко различни научни области -  клинична травматология, биомеханика, материалознание и математическо моделиране по метода на крайните елементи.

Крайният продукт ще позволи оптимизиране на конструкцията на ортопедичен апарат, наречен хибриден външен фиксатор, с цел да се стимулира костното срастване.
Фиксaторът се използва при случаи, когато има тежки счупвания на подбедрицата, усложнени с кожна увреда. При стандартния подход се правят големи разрези, за да се поставят импланти, а хибридният външен фиксатор стабилизира костта без да се налагат големи разрези, които могат да нарушат кръвоснабдяването и да създадат условия за инфектиране на кожата, а това да създаде риск за ампутация.  
Външата му рамка позволява след операцията, ако се появи вторичен проблем при костите, те да бъдат донаместени.

През 2004 година д-р Андонов, с подкрепата на началника на отделение "Ортопедия и травматология" към МБАЛ-Русе доц. Пенчо Косев,  въведе за първи път в България използването на хибридния външен фиксатор. В русенската болница методът вече е приложен при 97 пациенти, като резултатите са отлични. 
Разработеният математически модел пренася свойствата на фиксатора на компютърна програма, която да помогне за постигане на точното и правилно наместване на костите.

"Трябва да се намери финансиране, за да може тази програма да се използва. Нужно е да се проведат и реални опити, за да се настрои този модел. Така той ще дава препоръки на всеки един ортопед, който поставя хибриден външен фиксатор", обясни д-р Андонов.

Миналият месец младият специалист защити успешно докторска дисертация на тема "Малко инвазивно лечение на комплексните фрактури на подбедрицата с хибриден външен фиксатор", която беше отличена и с престижна награда на 11-я конгрес на Европейската Федерация на Ортопедичните Асоцоации /ЕФОРТ/ в Мадрид.
Д-р Андонов е ортопед-травматолог с 14-годишен стаж. От 2007 година той е и научен репортер на конгресите на ЕФОРТ.