Русенски депутати се ангажират с финансовите проблеми на ОФД
Русенски депутати се ангажират с финансовите проблеми на ОФД / netinfo

Русенски депутати се ангажираха с проблема на оперно-филхармоничното дружество след среща по инициатива на постоянната комисия по култура и религиозни въпроси към Общинския съвет с ръководството на ОФД. Директорът Найден Тодоров представи финансовите параметри на средствата, осигурени от страна на Община Русе, както и предприетите от ръководството на ОФД мерки за ограничаване на кризата със сградния фонд и неговата поддръжка.

Тодоров даде кратка хронологична справка на осъществената от него кореспонденция с Министерството на културата за проблемите на Русенска опера. Присъстващите на срещата депутати – Пламен Нунев и Даниела Миткова от ГЕРб констатираха абсолютно абдикиране на държавата (в лицето на Министерството на културата) от задълженията й към русенския културен институт през последните 8 години. Позицията бе подкрепена от представителите и на областна и на общинска администрация.

Народните представители поеха ангажимент да запознаят с проблема министъра на културата Вежди Рашидов, като изискаха от директора на ОФД-Русе необходимата документация и изложение на проблемите в институцията. Препоръките на областния управител бяха в бъдеще да се прецизират разходите и да се изготви стратегия за функционирането на Русенска опера през предстоящите зимни месеци.