Русенската опера гостува на фестивал в Швейцария
Русенската опера гостува на фестивал в Швейцария / снимка: Русенска опера

Русенската опера се завърна от четвъртото си гостуване в Швейцария. Оркастърът, хорът и солистите отново бяха основата на международния оперен фестивал „Солотурн Класикс”  в град Солотурн – Швейцария. След едногодишна почивка и 20-годишен юбилей през 2010 година, фестивалът „Класикс Опен Еър”с нови сили и с новото си име – „Солотурн Класикс” отново стартира за радост на почитателите на операта не само от Швейцария, но и от съседните Германия и Австрия.

Тази година Русенската опера се представи с пет оперни постановки. Фестивалът изненадващо започна със симфоничен концерт на Русенската филхармония под диригентството на Найден Тодоров. Последователно бяха представени спектаклите на „Трубадур”, „Севилският бръснар”, „Набуко”, „Отело” и „Травиата”. Фестивалната програма традиционно бе разнообразена с голям гала-концерт на солистите. Той бе последван от два спектакъла на  оперетата „Царицата на чардаша” с участието на оперетна трупа от хор и солисти от Залцбург, съпровождана от русенския оркестър и от концертната програма „Романтична нощ”, в която участваха  най-изявените български и чуждестранни солисти на фестивала. Диригенти на спектаклите и концертите бяха Найден Тодоров – предпочитан гост и любим диригент на Фестивала още от 2002 година и  италианският диригент Давиде Крешенци, който тази година дебютира на швейцарската фестивална сцена.

На фестивала „Солотурн Класикс” русенският оркестър бе и филхармоничен оркестър, и оперен оркестър, и жанрово концертно съпровождащ оркестър, и оперетен оркестър в двата спектакъла на „Царицата на чардаша”. Така русенските оркестранти доказаха отново майсторството си, като показаха своите умения и като опитни филхармоници, и като блестящо съпътсващи оперните и оперетните спектакли оркестранти.

Хорът завладя публиката с безспорните си ансамблови умения и в оперните представления, и в концертната програма „Романтична нощ”, където се представи с внушителния хор „О, Фортуна” от „Кармина бурана”. Заслуга за това безспорно има известният русенски хор-майстор Христо Стоев, с чиято ненадейна кончина фестивалът загуби един от своите ценни музиканти. Младата хорова диригентка Стелияна Димитрова – Хернани показа своите умения като негов достоен наследник и вдъхнови русенските хористи за безупречно-точното и стилно-артистичното им представяне.

Повечето от чуждестранните солисти познаваха русенските музиканти от предишни фестивални издания, а някои от тях са гостували през годините и на русенска сцена. Сред тях са драматичните сопрани Мишел Крайдер и Нобору Аомори, лиричното сопрано Ноеми Наделман, баритоните Марцио Джоси и Йоханес Кренцле, тенорите Стефан Чифолели и Марио Маланини –  международно признати и известни артисти. Не по-малко популярни са и българските певци – сопраното Нели Кравченко, мецосопраното Даниела Дякова, басът Юлиян Константинов, баритонът Венцеслав Анастасов, басът Ивайло Джуров, тенорът Орлин Горанов, мецосопраното Петя Цонева и басът Пламен Бейков. Релефни и ярки  бяха и образите на солистите на Русенската опера Мария Стоянова, Стоян Стоянджов, Владимир Попов, Гиргина Гиргинова, Александър Баранов и Стефан Пенчев, които представиха по-малките роли в оперните продукции.

Русе отново може да се гордее със своите гласове.  Венцеслав Анастасов  със зрелостта на опитен артист изпълни ролята на Жорж Жермон в „Травиата”, а в дуетите и ариите от „Вършебната флейта” и „Трубадур” в програмите на гала-концерта на солистите и в  концерта „Романтична нощ” бе „майсторски техничен и артистичен”, както отбеляза в рецензията си „Солотурнер Цайтунг”. Басът Ивайло Джуров представи Захария в „Набуко” – пророчески мъдър и несломим, а красотата и силата на гласа му блеснаха в концерта „Романтична нощ”. Забележително с артистичността и комизма бе представянето  на русенския бас Пламен Бейков в ролята на Доктор Бартоло в „Севилския бръснар”. Значително бе  участието на русенското мецосопрано Петя Цонева – тембристият й глас очарова публиката в „Севилския бръснар”, „Набуко”, „Отело” и  „Травиата”.

Спектаклите на Русенската опера продължават до края на месец юли в Летният театър в Русе. „Кармен” ще бъде представена на 13 юли, петък от 20. 30 часа под диригенството на  Григор Паликаров – главен диригент на Националната опера в София. Солисти са  Даниела Дякова в ролята на Кармен, Даниел Дамянов в ролята на Дон Хозе и Бисер Георгиев в ролята на Ескамилио.