Русенска област отличник в изучаването на Религия
Русенска област отличник в изучаването на Религия / http://www.diocese-ruse.org/news.html

Отлични резултати в изучаването на предмета „Религия” през учебната 2009/2010 година се отчитат в Русенска и Разградска област, съобщават от Русенска епархия. По брой ученици и групи тези две области са едни от водещите в страната. В двете Регионални инспекторати по образование има щатни експерти по предмета (едни от малкото в България) – Росица Георгиева в Русе и Илиян Чолев в Разград, които дават методически насоки и осъществяват контрол за преподаването, според утвърдените програми.

В Община Русе с решение на Общинския съвет за 2009 г. беше отпуснато целево финансиране на групите по СИП „Религия”, с което се реши проблема с недостатъчното финансиране в условията на делегирани бюджети на училищата.

Общият брой на групите по СИП и ЗИП Религия през учебната 2009/2010 година в област Русе е 63, а броят на учениците е 1077. В русенска община предметът се изучава в 16 училища, а броят на учениците е 942. Обучението се осъществява от 21 преподаватели (4 богослови, 15 начални учители и 2 прогимназиални учители).