Русенци срещу уволнение на директори на паркове
Русенци срещу уволнение на директори на паркове / netinfo

Представители на Природен парк „Русенски Лом” участваха в протест в столицата срещу решението на председателя на Държавна агенция по горите доц.Стефан Юруков за освобождаването на директорите на природните паркове Витоша, Странджа и Врачански Балкан. Пред сградата на Министерски съвет в София те се присъединиха към свои колеги и членове на десетки природозащитни и екологични организации.

«Директорите на тези три парка са колеги с дългогодишен опит и множество професионални постижения и отличия. Те са уважавани и с утвърдено име и репутация сред природозащитната общност не само в България, но и в чужбина. За нас липсват разбираеми професионални мотиви за едновременното им освобождаване». Това пише в една от декларациите по повод готвените уволнения, подкрепена и от русенци.

Протестиращите смятат, че освобождаването на директорите на трите природни парка е опит да се «отвори широко вратата» за «инвеститори» и за поощряване на унищожаването на биоразнообразието на Витоша, Страджа и Врачански Балкан.