Русенци ще се опитат да съберат нефтеното петно
Русенци ще се опитат да съберат нефтеното петно / netinfo
В българския участък на река Дунав няма подходяща техника, която може да събере нефтеното петно, каза кап. Георги Иванов от Морска администрация в Русе. Разливът, по поречието на Дунав е от мазут, който ще запуши охладителната система на нефтосъбирачите. Това стана ясно от заседанието свикано от областният управител на Русе Мария Димова за ограничаване на последиците от разлива.

Най-удачният начин за реагиране в подобна ситуация е да се изтласка петното в островната група при 585 км. по поречието на Дунав и да се събере с лопати, заедно с почвата. Това е най-тесният участък на реката, който обаче се намира в Плевенска област. Около това мнение се обединиха гражданска защита, морска администрация, АППД и РИОСВ.

Параходство БРП отказва да съдейства с техника, защото има неизплатени 500 хил лв. от правителствената комисия за защита на населението при бедствия и аварии. Парите са изразходвани от частното дружество при разбиването на ледохода през зимните месеци.

Ако се пристъпи към събирането на нефтения разлив може да се стигне до спиране на корабоплаването за 24 часа, казаха от АППД.

Проблем ще има и със складирането на мазута, след като той бъде събран. Това е опасен отпадък и трябва да се намери подходящо депо за съхранение и унищожаване, предупреди директорът на русенската екоинспекция Дауд Ибрям.