/ iStock/Getty Images
В Русенско вземат превантивни мерки срещу недопускане на птичия грип в областта. Това стана ясно по време на областната епизоотична комисия.

Бяха изнесени данни, че засега в България са регистрирани 7 огнища на птичи грип в областите Велико Търново, Хасково, Пазарджик и Добрич. Това е станало за 20 дни, обясни д-р Николай Ненов от ОДБХ - Русе. Това бързо разпространение предполага, че обстановката е влошена и трябва да се набележат мерки за недопускане на заболяването на територията на Русенска област, още повече, че в региона има силно развито птицевъдство с 33 обекта за отглеждане на птици с около 1,5 милиона бройлера и 700 хиляди кокошки родители.

Областта е рискова по отношение на птичия грип и заради това, че е граничен район и има регистрирани огнища и в Румъния, на около 70 км от Гюргево. Установеният щам на вируса е Н5N1, който е силно заразен и протича с голяма смъртност при птиците. Затова в Русенско се забранява провеждането на пазари за всички видове животни, на Дунав мост функционира дезинфекционна площадка, в личните стопанства птиците ще бъдат гледани на закрито, като дивите птици не трябва да имат достъп до фуража на домашните.

Ще има и засилен контрол за нелегално транспортиране на птици, ще се проследява техният произход и дали идват от място с огнище. От ловните стопанства ще следят за мъртви диви птици и ще докладват при намиране на такива животни. В промишлените обекти, пък, се извършва периодичен контрол на мерките за биосигурност. 
БГНЕС