Русе участва в Деня на предизвикателството
Русе участва в Деня на предизвикателството / netinfo
Масов крос, баскетбол, демонстрации по художествена гимнастика и акробатика са включени в програмата за отбелязването на Деня на предизвикателството в Русе. Официалното откриване е днес в 10 часа. Организатори на тазгодишните прояви са Община Русе и Спортен клуб "Спорт за всички - Младост - Локомотив".

Началото на инициативата е поставено през 1983 г. в Канада, когато в гр. Саскантун се организира първия канадски Ден на предизвикателството. По-късно идеята се приема от 50 други общини, а в събитията се включват над 650 хиляди души. Успехът е изключителен и Денят на предизвикателството прераства от национална в международна проява, а към момента се отбелязва в повече от 100 страни в света.

Целта на този ден, който е част от календара на Международната асоциация "Спорт за всички", е да се популяризират системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален или здравен статус.

България направи своя дебют на 26.05.1993 г. с гр. София. През 1994 г. в проявата се включиха Пловдив, Варна, Русе, Сливен и други български градове.

Град Русе участва в Деня на предизвикателството без прекъсване от 1994 г., като всеки път програмата за отбелязването му се обогатява с нови спортни мероприятия.