Русе сред градовете с Европейска нощ на учените
Русе сред градовете с Европейска нощ на учените / netinfo
Русе е един от 7-те градове в България, в които ще се проведе Европейска нощ на учените на 26 септември. Проявата се организира за трети път в страната. Проектът се финансира от Европейската комисия в рамките на подпрограма „Хора” на 7-ма Рамкова програма на ЕС за научни изследвания и технологично развитие. Партньор на организаторите от русенска страна е университет „Ангел Кънчев”.

Нощта на учените е посветена на всички, които се занимават професионално с наука, както и на младите хора, които проявяват интерес към нея. Целта на всички прояви в европейските страни е да предизвикат широк интерес към учените и тяхната роля за развитието на обществото. Нощта на учените е празник, по време на който под формата на забавни мероприятия се представят научни постижения, съпроводени с изпълнения от учени, деца и ученици.

Тази година акцентът е върху учените, работещи в сферата на биологията, химията и екологията. През 2007 г. фокусът е бил върху историята и археологията, а през 2006 г. – върху физиката и математиката.

Сред проявите в Русе на 26.09 са дегустациите на екохрани и ековина, произведени в региона. Идеята е да покажем как учените могат професионално да се борят за чисти въздух, вода и почва и за целта ще организират специален хепънинг по темата. В мероприятието ще участват и представители на онези жители от Русе, които през 90-те години са организирали първите мирни демонстрации срещу обгазяването на града с хлор.

Във връзка с Нощта на учените вече са обявени четири конкурса, които са общи за всички градове. Три от тях са за участие в изложбата „Да превърнем отпадъците в забавна научна игра”, фотоконкурс на тема „Учените в действие” и конкурс за разработка на статии, реферати и мултимедийни презентации „За устойчиво развитие – решаване на проблемите на деня чрез наука и иновации”. Пълна информация за конкурсите можете да намерите на адрес: http://www.cys.bg/2008/recame/ .