/ IStock
Община Русе става част от събитията, организирани по случай 27 юни, Международния ден за борба с диабета.

На 30 юни от 17 до 20 ч. до Съдебната палата в Русе ще бъде разположен пункт, в който гражданите ще могат да получат безплатно измерване на кръвната захар, информационни материали за диабета и да попълнят анкета за риска от развитие на болестта.

В периода 26 юни – 8 юли се организира и национален поход под надслов ''България срещу диабета''.
Идеята е малък брой индивидуално организирани колоездачи да пристигат при всеки от диабетните патрули в областните градове, за да промотират здравословния начин на живот и спорта като най-доброто средство за превенция.

В рамките на проекта предстоят още: 28 обучения на диабетни сестри /медицински лица към училища и детски учебни заведения/; провеждането на 4 диабетни лагера за деца с диабет тип 1, придружени от родител; създаването на една нова общност, която ще се бори срещу пандемията на века – диабета.

Проектът „България срещу диабета“ е финансиран от Международната Фондация на Лайънс клубовете /LCIF/ и се изпълнява от всички тях, съвместно с Българска асоциация Диабет, Българското национално сдружение по детска ендокринология и с подкрепата на всички общини на 28-те областни града в България.

Основната му цел е да се създаде национална мрежа за борба с диабета, която да повиши осведомеността на населнието за болестта и начините за превенция, както и да изгради човешки ресурси в страната чрез обединение на усилията на Лайънс клубовете, Националните диабетни асоциации и местните власти.
 
община Русе