Русе прави крачка към елтранспорта
Русе прави крачка към елтранспорта / снимка: Reuters

Русе трябва да погледне към бъдещето и да помисли сериозно за въвеждането на електрическите превозни средства. В разписаната от всички държави-членки на ЕС „Стратегия 2020” , се предвижда до 2020 година вредните парникови емисии да бъдат намалени между 20-30 на сто. Това означава, че 20 % от автомобилите трябва да бъдат с електрически двигател.

В много градове в България това вече се прави за разлика от Русе. Това каза при гостуването си в „Русенското Дарик кафе” общинският съветник от РЗС д-р Камен Милков. Той е ръководител на сформираната наскоро работна група в Общинския съвет, която обсъжда какви промени в местните наредби трябва да бъдат направени. Според д-р Милков е наложително първо да бъде изградена необходимата инфраструктура, и чак след това да се очаква, че хората ще започнат да купуват електромобили. Според него е напълно възможно и общината да пусне няколко автобусни линии, по които да се движат електромобили.

Мотрисите могат да излязат без пари на общината, защото има европрограми, които субсидират подобни начинания на 100 %, каза още той. Това разбира се ще доведе и до сериозно намаляване на цената на билета, която ще бъде от порядъка на 40-50 ст.