Русе и Исперих ще представят Североизтока на националните финали на състезанието по спелуване
Русе и Исперих ще представят Североизтока на националните финали на състезанието по спелуване / Радка Минчева
Две деца от Русе и едно от Исперих ще представят Североизточна България на състезанието по правопис на английски език „Spelling Bee”. Десислава Великова, Маламир Станчев и Гергана Мишева са тримата най-добре представили се участници в регионалния кръг за четири административни области: Разград, Русе, Силистра и Търговище. За трета поредна година домакин на регионалната надпревара бе ОУ”Васил Левски”-Разград. Състезанието се поведе в театралната зала на училището, към нея водеха жълти балончета и фигурки на пчелички – цветовете и символите на състезанието, в същия стил бе украсена и самата зала.

Русе и Исперих ще представят Североизтока на националните финали на състезанието по спелуване
Радка Минчева

Жури на надпреварата бяха: Валя Завялова, доброволката от Фондация Фулбрайт Клеър Ръсел и една от училищните победителки в училището-домакин в предишно издание на надпреварата Гергана Стоянова, която в момента учи в езикова гимназия във Варна. Състезанието протече в две части: в първата се състезаваха класираните на вторите места в училищните кръгове в: Брестовене, Исперих, Кубрат, Севар, Разград, Паисиево, Професор Иширково, Ветово, Мартен, Русе, Главиница, Дулово, Зараево, Тутракан, Попово, Искра, Нова Черна и Търговище, а във втората – победителите в училищните кръгове. Надпреварата на подгласниците приключи по-бързо – за малко повече от час, тъй като доста от участниците отпаднаха рано, когато останаха по-малко обаче – стана доста оспорвано.

Русе и Исперих ще представят Североизтока на националните финали на състезанието по спелуване
Радка Минчева

Още в четвъртия кръг от 24-те стартирали бяха останали 10 деца. За деветия кръг, когато се променя регламента, бяха останали трима. На този етап вече не се казва буква по буква падналата се дума, а от журито се дава дума на български, която първо се превежда, а след това се спелува. В третия етап пък участниците отново се връщат само към спелуването, но на непознати думи, а не на 700-те, за които са се готвили предварително. След оспорвана надпревара останаха двама участници, при това двама съграждани – седмокласниците Уфук Селяйдин от ОУ”Васил Априлов”-Исперих и Гергана Мишева от ОУ”Христо Ботев”-Исперих. По регламент, когато участниците останат двама, за победител се обявява този, които спелува две поредни думи, ако съперникът му е сгрешил. Гергана показа повече знания и бе обявена за победител при подгласниците. В състезанието на шампионите в първите кръгове грешките бяха малко – по 2-3 на кръг.

До промяната на регламента с превод, е след това спелуване, останаха 7 деца. В тази хаза отпаднаха последните двама представители на Разградска област – шестокласниците Мелиса Салим от ОУ”Христо Ботев”-Исперих и Богдан Богданов от ОУ”Васил Левски”-Разград. В етапа с непознатите думи останаха пет деца – четири от Русе и едно от Попово. Финалът се оформи русенски – между шестокласника Маламир Станчев от ПМГ”Баба Тонка” и Десислава Великова от СУПНЕ”Фридрих Шилер”. И на този финал по-знаеща се оказа девойката, Маламир сгреши думата „журналист”, Десислава я спелува правилно, а след нея и думата „мандарина”. По регламент и двамата ще участват в националния финал на „Spelling Bee” в края на април в София.

Тримата победители получиха медали, а за всички участници и за преподавателите им имаше грамоти и красиви етикети за тетрадки. Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие -КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България” и с подкрепата на Посолството на САЩ, Британския съвет, Тестов и езиков център АВО, и под патронажа на Министерството на образованието и науката.