Русе домакин на едно от най-големите джаз събития
Русе домакин на едно от най-големите джаз събития / Дарик Русе

За 33-ти път Русе ще бъде домакин на едно от най-големите джаз събития в България. И тази година в продължение на три дни – 26, 27 и 28 ноември, Община Русе и Клубът на дейците на културата предвиждат в програмата на Националната джаз среща атрактивни и обичани музиканти от България и гости от чужбина. На 26 ноември в КДК русенската публика ще се срещне отново с участниците в проекта „Пресечна точка – Приказки за любовта в картини и музика” на художничката Еслица Попова, с авторски изпълнения на Ангел Заберски (пиано), а текстът ще чете актьорът Любомир Кънев. 
Концертите от Националната джаз среща ще бъдат на 27 и 28 ноември. Час преди това, от 18.00 ч., във фоайето на Доходното здание ще звучат изпълнения на Александър Куманов (китара) и Невен Петрова (вокал). На фона на музиката любителите на изкуството ще могат да разгледат и фотоизложбата „Джаз мигове през обектива на Георги Кехайов”.

Първата джаз вечер (27.11.2009 г.) ще открие  Биг Бенда на Българското национално радио с диригент Янко Миладинов и солист вокалистката Петя Станчева. След тях на голямата сцена в Доходното здание за първи път с авторски рецитал ще се представи и Ангел Заберски (пиано). Програмата ще завърши с уникалния саксофонен джаз-квартет „FourColor” на Владимир Кърпаров, с участието на младите немски саксофонисти Катарина Томсен, Флориан Трюбсбах и Андре Симиоти.

Във втората вечер ни очаква среща с  цвета на българския джаз. Първи ще се представят участниците от квинтета на Михаил Йосифов и Петър Момчев – квартет. Концертът ще продължи с горещ джем сешън на Антони Дончев, Стайко Стайков, Димитър Семов, Росен Захариев, Симеон Щерев, Ангел Димитров, Петър Петров и др.
Водещ на програмите и художествен ръководител на фестивала е Петър Петров.