Румънците луди по български сливи, мед и вино
Румънците луди по български сливи, мед и вино / снимка:Областна администрация

Интересът на румънските потребители към българските сливи и зеленчуци е изключително голям. Това съобщи за Дарик директорът на Асоциация Еврорегион Данубиус в Русе Лили Гачева. Организацията, която ръководи,  е в основата на създаването на Българо-румънска земеделска група, която скоро навърши 5 години от създаването си. По време на съвместните заседания са създадени редица контакти между български и румънски фирми.

Продукцията от сливи на производител от с. Пиргово например се реализира изцяло на румънския пазар, даже е недостатъчна. Друга фирма от русенско изнася колбаси за Букурещ, русенски сирена са на пазара в Гюргево. Румънците купуват масово разсади за домати и пипер, както и материали и съоръжения за конструиране на оранжерии. Изключително добри са и отношенията между пчеларите от двете страни на р. Дунав, румънците купуват и вино от района на Две могили, добави Лили Ганчева.

 

Огромен интерес и от двете страни има към отглеждането на трюфели и лешникови култури, като на заседанието, проведено на тази тема са присъствали заинтересувани от цялата страна.