РУ отбелязва три бележити годишнини
РУ отбелязва три бележити годишнини / netinfo

Русенският университет ще отбележи 250-годишнината от написването на "История славянобългарска”. Патриотична инициатива наречена „Възраждане’1762“, е  посветена още и на  290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 200 години от рождението на Баба Тонка. В нея ще се включат  доц. д-р Таня Грозева, координатор на Инициативата, Теодора Евтимова, директор на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, доц. д-р Руси Русев, катедра „Български език, литература и изкуство“(БЕЛИ), доц. д-р Цветомир Конов, ръководител на катедра „Промишлен дизайн“, м.с. Стефан Георгиев, Спортно-туристическо и природозащитно дружество „Академик“;


През 2012 г. България чества 290 години от рождението на Паисий Хилендарски, 250 години от написването на неговата „История славянобългарска, както и 200 години от рождението на Баба Тонка. Родолюбив отзвук на тези значими за нацията ни годишнини е патриотичната инициатива на Русенския университет, наречена „Възраждане‘1762”, която обхваща Календар от събития с културна символика. Патрон на честванията е ректорът на висшето училище, проф. Христо Белоев.

На 19 май от 10.00 ч. във фоайето на Ректората тържествено ще бъде отбелязан „Деня на Паисий“. Част от програмата на празника е уникалната гостуваща изложба на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, на която за първи път ще бъдат представени редки издания, повлияни от труда на Паисий, както и изследвания върху личността и делото му.

Кулминация в Календара на инициативата е мащабна туристическа кампания на дружество „Академик“, „Трансверзала Възраждане‘1762”, по уникален маршрут от Дунав - при устието на Тимок, до Бяло море. Провежда се също Анкета сред академичната общност върху „История славянобългарска“ по инициатива на катедра БЕЛИ, Университетската библиотека, Студентския съвет, дружество „Академик“ и „Уеб проект“ на русенското сдружение „Младежки глас“. През септември под ръководството на катедра „Промишлен дизайн“ ще стартира конкурс за рисунки и фотографии на тема „Културни и исторически забележителности от Русенския регион“.