РУ обменя студенти с Азърбайджан, Армения и Грузия
РУ обменя студенти с Азърбайджан, Армения и Грузия / netinfo
За първа година Русенски университет изпраща свои студенти и преподаватели на обмен по програмата „Еразмус Мунус”. Към момента той е единственият в страната, който сътрудничи с университети от Азърбайджан, Армения и Грузия. По проекта, финансиран от Европейската комисия, партньори са още 17 висши училища от различни страни.

Специален акцент в проекта е усвояването на знания и развитието на умения за контакти в чуждокултурни общества, възприемането на ценностите на толерантност към различието в отговор на предизвикателствата на глобализиращия се свят на знанието.

През летния семестър в Държавните университети на Тбилиси и Ереван, както и в частния „Хазарски университет” в Баку ще се обучават трима русенски студенти. Първите одобрени са Светлана Кирова от бакалавърската програма по „Европеистика”, Петко Желязов от магистърската програма по „Регионално развитие” и докторантът от „Машиннотехнологичния” факултет Свилен Първанов. Универитетът вече беше посетен от преподаватели от Армения, съвсем скоро той ще посрещне и първите обменни студенти от тази страна.

Очаква се през следващата академична година броят на мобилностите по програмата да се увеличи.