Рицари-тамплиери бродели в Нисово
Рицари-тамплиери бродели в Нисово / netinfo

Завършиха разкопките по проекта „По дирите на тамплиерите в Българските земи“, проведен край с. Нисово под ръководството археолога Николай Овчаров. Проектът се осъществи с финансирането на Великия Приорат на Ордена на тамплиерите в България и имаше за цел да събере исторически доказателства за присъствието на рицарите по българските земи.

 

„Единственото по рода си селище датира от XV-XVII век и осветява най-тъмните векове от българската история. През последните две седмици тук бяха разкрити повече от 70 огромни каменни кръста с различни изображения, като част от тях са от тамплиерски тип. Открити бяха и над 30 човешки скелета, както и множество ценни предмети и монети“, заяви проф. Николай Овчаров, известен като българския Индиана Джоунс.

 

Разкопките, проведени от проф.Овчаров и неговия екип, продължиха близо петнайсет дни, като за този период селището край с. Нисово бе напълно проучено.

 

„Проектът „По дирите на тамплиерите в българските земи“ завърши изключително успешно, като неговата цел - да накара хората да се гордеят със своята страна и народ, се осъществи благополучно. Единственото по рода си селище в страната, открито край с. Нисово, трябва отново да напомни на хората, че България е една от най-древните държави в Европа, с богата история и култура“, заяви Румен Ралчев, Велик Приор на Велик Приорат България.

 

Археолози от Русенския музей обаче са сигурни, че и дума не може да става за тамплиерски гробове в Нисово. Според музейните работници, това са гробове на местни хора починали от чума. Самото гробище е известно сред местните като „Конското гробище”.

 

Орденът у нас: Историята на Ордена на рицарите тамплиери в България започва през 2003 г., когато първите българи тамплиери са посветени в рицарство в Италия, Сърбия и Австрия. Благодарение на сръбския Велик Приорат за първи път българи участват на Конвент на Ордена на тамплиерите. През 2005 г. България е провъзгласена за Приорат - самостоятелен клон на Ордена, на Първата международна среща, организирана у нас. През месец април тази година на годишна среща в Париж бе гласувано Приорат България да бъде провъзгласен за Велик Приорат. Членове на Велик Приорат България са хора от различни социални прослойки, като основна цел на Ордена е да подпомага християните и да играе обединителна роля между различните организации с благотворителна цел.