Решаване на проблемите със здравните кабинети иска Димова
Решаване на проблемите със здравните кабинети иска Димова / netinfo
Мерки за отстраняване на проблемите в здравните кабинети на детските градини и училищата в Русенска област поиска областният управител Мария Димова от кметовете на общини.

Писмото на губернатора е във връзка с проверка, извършена от санитарните инспектори на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Тя е установила, че в 28 детски и учебни заведения в региона няма здравен кабинет. Инспекторите са констатирали, че 15 здравни кабинета в община Русе се нуждаят от ремонт. В шест училища в общината здравните кабинети нямат телефони. Това създава проблем при евентуална грипна епидемия или заразно заболяване, тъй като здравните специалисти не могат да поддържат постоянна връзка с РИОКОЗ. В двуседмичен срок от получаване на писмото кметовете трябва да уведомят областния управител за мерките, които възнамеряват да предприемат за отстраняване на посочените слабости.

Въпросът за състоянието на здравните кабинети беше разгледан на последното заседание на Областната комисия по здравеопазване. Тогава беше дискутирана и темата за кадровото обезпечаване на здравно-образователните дейности в региона. Общият брой на медицинските специалисти, работещи в здравни кабинети в областта е 110. Те обслужват 149 детски заведения и училища. Недостигът от медицински персонал е най-голям в община Бяла, където трима здравни специалисти обслужват 8 училища и 10 детски градини.