Ренета Рошкева с публикация за русенското женско  движение в преход
Ренета Рошкева с публикация за русенското женско движение в преход / DarikNews

„Русенското женско  движение в преход“ с автор Ренета Рошкева, уредник в отдел „История на България XV-XIX век“ към Регионален исторически музей – Русе, е тема на публикация, която разглежда промените, настъпили в развитието на женските дружества в град Русе след политическата промяна от 09.09.1944 г.

На базата на документи  и спомени на активистки, съхранени в Държавен архив – Русе, е разгледана дейността на инициираното от новата власт женско дружество „Славянка”. Трансформацията на действителната женска активност от периода на буржоазния феминизъм в масова политическа организация на „трудовите жени”, подчинена на отечественофронтовската власт, е проследена и илюстрирана чрез примера на Русе.

Публикацията е включена в сборника „Пол и преход: 1938-1958“, издаден в рамките на международен проект „Изграждане на обща перспектива за европейска демократична политика, отчитаща пола“ с партньорското участие на Фондация „Център за изследвания и политики за жените“.

Книгата включва близо 20 разработки върху различни аспекти от историята на жените в преходния период непосредствено преди и след Втората световна война, които са представени на Академична конференция от лятото на 2011 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В нея са взели участие водещи университетски преподаватели, изследователи, учени от БАН, млади научни работници.