Регионален печат в петък
Регионален печат в петък / netinfo
Двама министри и главният прокурор идват за дискусия в Русе. Това е водещото заглавие на вестник “Бряг”. На дебатите за обществения ред и сигурност ще присъстват и председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, и кметът на София и неформален лидер на партията Бойко Борисов. Министрите на вътрешните работи и правосъдието Михаил Миков и Миглена Тачева, и главният прокурор Борис Велчев се очаква да пристигнат в събота в Русе за участие в кръгла маса.

Заради членски внос: Лишават от глас на събора русенската лекарска колегия? Членският внос се събира редовно, но ще бъде внесен, когато бъде избрано ново и легитимно централно ръководство на Съюза, заяви председателят на БЛС-Русе д-р Светослав Дачев по повод изявление на националния лидер д-р Андрей Кехайов. Русенската лекарска колегия не внася членския си внос от април 2008 година, тъй като смятаме, че едно нелегитимно ръководство няма право да оперира с нашите пари.

Разбиха тотопункт, отмъкнаха каса. Метална каса с около 300 лева и лотарийни билети е била открадната вчера през нощта от тото пункт на бул. “България” в квартал “Дружба”.

Русе се представи с “оживели картини” на Петото годишно време в Габрово. Русенската художествена галерия и ученици от ОУ “Любен Каравелов” се включиха с “оживели картини” в Петото годишно време – Карнавалното, на Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Женско списание номинира Елеонора Николова за политик на годината. Победителят в класацията ще бъде избран чрез гласуване в Интернет до 5 декември. Бившият кмет на Русе и настоящ независим народен представител Елеонора Николова е номинирана за “Политик на годината” от женското списание “Грация”.

„Русенец загива в Чехия, докато спасява хора от пожар”. Това е водещата тема от първа страница на „Утро”. Тук трябва да сведем глава в знак на почит за това, което е направил съгражданинът ни. Историята обаче, далеч не приключва само с това. Заради бюрократични спънки и от чешка и от българска страна, вече половин година бащата чака тялото на сина си или смъртен акт и тайничко се надява да е станала някаква грешка. В посолството ни, както е нормално да се случва в българските посолства по света, нищо не знаят.

„Д-р Кехайов отнема правото на глас на русенските лекари”. Това четем на втора на вестника. Както вчера Дарик първо съобщи, лекари от 6 регионални колегии на Българския лекарски съюз няма да могат да гласуват на предстоящия събор на съсловната организация. Причината е, че председателите им не са внесли членския внос в лекарския съюз. Това заяви председателят на организацията д-р Андрей Кехайов. Лекарите от София, Варна, Русе, Кюстендил, Благоевград и Сливен няма да могат да гласуват на предстоящия Национален събор на лекарския съюз. Като пример доктор Кехайов посочи София, където членският внос на 11 000 лекари в размер на 270 хиляди лева не са внесени в централата на съсловната организация. Председателите на тези регионални колегии имат срок от седем дни да внесат парите. Съборът ще се проведе между 13 и 15 декември в столицата. На него няма да се проведат избори за управителен съвет на лекарския съюз. Националната здравноосигурителна каса отказа да преговаря с Българския лекарски съюз за подписване на Национален рамков договор за 2009 година. Аргументът беше, че е изтекъл мандатът на управителния съвет на съсловната организация. „Този човек ще предизвика разцепление в Българския лекарски съюз” е мнението на председателя на русенската колегия д-р Дачев, визирайки действията на Андрей Кехайов.

„Епщайн против замяна на парцели в парка за терени по бул „Бозвели”. Това научаваме от трета страница. Собствениците на имоти в Парка на младежта да бъдат обезщетени с терени по бул. „Бозвели”, предлага общината. Това се налага, тъй като подробният устройствен план на парка изключва жилищното строителство там. На бюджетната комисия вчера обаче някои съветници скочиха срещу намерението на общината да компенсира собствениците на парцели в парка с толкова скъпи терени на „Бозвели”. Председателят на комисията Виктор Епщайн настоя общинският съвет да не се поддава на натиск от собствениците, които преди това са отхвърлили други възможности. Забраната на кмета за строителство в парка изтича в края на годината.