Расте броят на децата с увреждания
Расте броят на децата с увреждания / netinfo

Налице е тенденция за увеличаване на броя на децата с увреждания в Русенско. Това показват данни на социалните служби в общините Русе и Ветово. Общият брой на децата с психически и физически увреждания в Русе е 442, а във Ветово 41. За сравнение броят им в Русе през 2002 г. е бил 226, а през 2003 г-286.

Базата от данни за деца със специални нужди в община Русе,  създадена в рамките на пилотен за страната проект “SOS – деца зад борда” на Сдружение “Хуманитас” през май 2001г., позволява да се идентифицира сравнително точно броят на децата, тяхният здравен статус, социалният статус на семействата или на хората, които са поели грижата за увреденото  дете. Базата от данни е ситуирана в Регионалния център по здравеопазване и Психодиспансера. Броят на деца със специални потребности в община Русе, според нея,  е над 950.

През текущата учебна година към Регионалния инспекторат по образование работи Екип за комплексно педагогическо оценяване, който обслужва всички училища и детски градини на територията на Област Русе. Насочените от него деца със специални образователни потребности, по данни на инспектората, през учебната 2006-2007 г. са 186 – с 33% повече от предходната година, а през учебната 2007-2008 г. в 3 детски градини и 15 училища вече се обучават общо 250 деца и ученици със специални образователни потребности.  

В община Ветово броя деца с увреждания, обхванати в образователната система е 25.