Петър Ванев
Петър Ванев / Община Русе
Петър Ванев предприе новата си експедиция на 1 юни тази година. Началната му точка е била планината Спрингър. За 109 дни само с един чифт обувки, той е преминал през 14 щата по източното крайбрежие на САЩ, покорявайки 92 значителни планински върха.

Преходът му е бил съпроводен от чести валежи, тропически бури и монотонност, което е било изпитание за неговата психическа устойчивост. „През цялото време ме крепеше мисълта за хората, които ме чакат в България и вярват в мен“, отбеляза Петър Ванев.

Пътешествието му беше подкрепено от Община Русе, Фондация „Русе - град на свободния дух“, Сдружение „Поломие“ и спонсори. Преди година той покори и Тихоокеанския хребетен път, а това, което планува за догодина е да измине 5000 км. по Континенталния път и така да се окичи с т.нар. Тройна корона.

Засега няма данни друг българин да е преминал и трите маршрута успешно. Същевременно Ванев дописва книгата си за предишното пътешествие по Тихоокеанския хребетен път, която ще се казва „Пътека през огън и лед“ и се очаква да излезе от печат в края на този месец.