Първи Национален детско-юношески пленер по изобразителни изкуства “Арт пристан Русе”
Първи Национален детско-юношески пленер по изобразителни изкуства “Арт пристан Русе” / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

От 1 до 5 септември Русе ще бъде домакин на Първи Национален детско-юношески пленер по изобразителни изкуства “Арт пристан Русе”. Форумът се реализира по проект на Училищното настоятелство към СОУ ”Христо Ботев”, с финансовата подкрепа на Община Русе по „Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата".

Пленерът има за цел да преоткрие красотата на русенската архитектура през очите на талантливите български деца и да се провокират творческите им възможности. Във форума ще се включат 21 деца и младежи, на възраст от 10 до 18 години, от различни градове на България. Инициативата е подкрепена от школи по изобразително изкуство от Габрово, Тутракан, Несебър, Плевен и Павликени.

Децата ще усвоят прилагането на нови техники в изобразителното изкуство с помощта на художествените си ръководители. Участниците ще научат повече за архитектурата и историята на град Русе от лекцията, която ще изнесе за тях консултант от Регионален исторически музей - Русе.

Пленерът ще завърши с изложба на най-добрите творби, които ще бъдат представени на русенската общественост. Тя ще бъде открита в 11 часа на 5-ти септември на площада пред Община Русе. От 6 до 23 септември русенци и гостите на града ще имат възможност да разгледат експозицията в Мол Русе, а от 24 септември до 1 октомври – във фоайето на Регионална библиотека „Любен Каравелов”.