Пускат в ПП Русенски Лом три лешояда
Пускат в ПП Русенски Лом три лешояда / netinfo

Дирекцията на Природен парк "Русенски Лом“ посрещна три млади лешояда, които ще бъдат пуснати в природата. Елоди е излюпена в зоопарка в Париж, Регина и Ломец идват от зоопарка във Виена. Имаше очакване, че и трите птици са женски, но резултатите от кръвните проби показаха, че смятаната първоначално за Ломеа птица е всъщност мъжка и получи името Лом/Ломец. В млада възраст, полът на лешоядите може да се определи най-сигурно с генетични изследвания, тъй като другите белези не са категорични.

Птиците са транспортирани до ПП „Русенски Лом“ от трима специалисти от зоопарка в Прага и са осигурени в рамките на програмата за размножаване на редки видове на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите, с любезното съдействие на Фондацията за опазване на лешоядите. Преди да бъдат освободени, птиците ще се адаптират в специалната клетка поставена в скалите. ДПП „Русенски Лом“ със своя Природозащитен комплекс край с. Нисово е създала условия, за да може това да се случи. Грижата за редки видове и връщането им в природата е една от основните дейности на Природозащитен комплекс „Ломовете“. Досега той беше домакин на обучения и семинари, но и на дейности по опазването на видове като лалугер и бухал. Лешоядът е най-редкият вид, за който се грижат природозащитниците чрез мониторинг и редовно подхранване на площадката в непосредствена близост до комплекса.

Надеждите за трите малки лешоядчета са, че те ще направят добър контакт с местната двойка и нейното малко и заедно ще намерят безопасен път, за да отлетят на юг през септември. За да се следи развитието им, всяка  от птиците беше опръстенена и и беше поставен сателитен предавател. За това се погрижиха представителите на Българско дружество за защита на птиците, подкрепени по програма LIFE+ „Помощ за египетския лешояд“. При успех на тази дейност, опитите за интродуциране в естествена среда на изкуствено отгледани лешояди ще продължат.

Египетският лешояд е най-бързо изчезващата птица в света. Районът на Природен парк „Русенски Лом“ е най-северната точка в Европа, до която тя достига. От стабилната популация тук в миналото, днес имаме едва една двойка.