Проучват детските игри на днешните баби и дядовци
Проучват детските игри на днешните баби и дядовци / DarikNews

Русенци участваха в първата работна среща в проекта „Европа е нашата площадка за игра“ на неправителствената организация „Димофелия“ от гръцкия град Кавала. Проектът е подкрепен по Програма Европейско партньорство за спорт. Русенското сдружение „Приятели на музея“ е един от партньорите. Участват общините Варна и Банско, Нюрнберг и Гръцката фондация за култура в Берлин, Варшава и Стрьомстад (Швеция).

На първата работна среща, която се проведе от 18 до 20 март в Кавала, партньорите обсъждаха календара на събитията. През месеците април и май в Русе ще се проведе теренно проучване за събиране на устни истории от възрастни хора по темата за детските фолклорни игри в миналото. До началото на есента ученици и младежи ще имат възможност да се включат в три конкурса: за рисунка, фотография и есе с фокус върху традиционните спортове и игри, които са част от местното  нематериално (фолклорно) културно наследство.

Изследователската част ще помогне за конкретна цел: да се насърчават днешните деца да прекарват по-малко време пред екрана на компютъра и повече – в игри на улицата или в градските паркове.

Общият бюджет на едногодишния проект е малко над 130 хиляди евро. Половината са европейски средства, останалите са осигурени от община Кавала и гръцки спонсори. Българските партньори нямат финансов принос.